Australienturné med musik, möten och upplevelser

IMG_5011
Australienturné med musik, möten och upplevelser
Text & Foto: Lars Wallin

Det är knappt halvfullt i lokalen när Lars Wallin & The TribeLars som kvällens andra akt kliver upp på scenen på legendariska The Espy i St.Kilda Melbourne.

Melbourne, Ballarat, Great Ocean Road, Vic.

Att få uppträda på Australiens äldsta rockklubb tillsammans med några av mina absolut bästa vänner gör att min jetlag åtminstone tillfälligt går att ignorera. Att så snabbt som möjligt komma in i rätt dygnsrytm har fått oss att hela dagen kämpa med tunga ögonlock. Vi dricker starkt kaffe och vandrar runt i kvarteren intill vårt hem på French Ave, en liten tvärgata till alla Melbourne-hipsters paradgata nummer ett, Lygon Street i Brunswick. Här bär männen byxor så tighta att de förmodligen tillhör deras syrror, hårtofsen och skägget är på plats och utanför barer med öl från mikrobryggerier står rader av racercyklar prydligt parkerade. Vår värd Glenn Musto som tidigare bar ett ansenligt skägg är numera slätrakad, det gick inte längre berättar han, alla, verkligen alla har skägg och jag var helt enkelt tvungen att raka mig. Glenn tittar på mig och noterar att jag fallit för Brunswick-trenden och har både tofs och skägg, han ler.
Framför oss har vi en månads turnérande tillsammans, en turné som ska ta oss från Melbourne till Ballarat, Sydney, Newcastle, Brisbane och Darwin. Jag kan inte tänka mig en bättre start än The Espy (Australiens äldsta rockklubb) och inte heller någon annan plats att bo på än i Brunswick. Jag älskar Lygon Street med alla sina caféer, barer, restauranger och klubbar. Mina medresenärer är bandets violinist Hanna Bylund, min dotter Nathalie samt hennes kille Alexander, tre förväntansfulla förstagångsbesökare i Australien. Dagen efter guidas vi runt i Melbournes förorter av min gamla vän Geoff Toll, vi besökte marknaden i East Preston, vildmarksparken vid La Trobe universitet där vi fotade kängurus. Jag och Geoff turnérade under många år tillsammans med den Aboriginska gruppen The White Cockatoo Performing Group. Vi besökte även Thornbury Primary School för att besöka Geoffs son Julians skola. När vi inför nyfikna elever i klassrummet berättar att vi kommer från Sverige så kommer en liten flicka på 9 år fram och berättar att hon heter Kajsa och att hennes familj kommer från Halden i Norge. Halden ligger ju bara en timmas bilresa från min hemstad Uddevalla. Ibland är världen liten. På Ethiad Stadium såg St. Kilda mot Freemantle, alltid lika kul att gå på Australisk fotboll.

Lygon Street
Lygon Street, Brunswick, Melbourne
IMG_4085
400 Gradi, 99 Lygon St, Brunswick

Kvällen avslutade vi på restaurangen 400 Gradi, 99 Lygon St, Brunswick VIC 3055 som tidigare under året vunnit VM i pizzabakning och titeln ”Världens godaste Margeritha”, den var väldigt god och kan varmt rekommenderas. Spelning nummer två ägde rum i Ballarat, cirka två timmars bilresa från Melbourne. En stad känd för att vara Australiens kallaste plats, kanske inte något vi längtade efter, kyla alltså, men både staden och den lilla klubben Babushka Lounge, 9 Humffray St Nth, Ballarat VIC 3350 var mysiga. Är ni i Ballarat så passa på att ta ett glas tillsammans med klubbens ägare Garth Horsfield som får anses vara en av stadens stora profiler. Dag tre gick i turismens tecken med rundvandring i centrum, besök i Eureka Tower mm. Vi passade även på att besöka skivaffären Off The Hip på 381 Flinders Lande för att prata med ägaren Mick Baty. Mick berättade om de senaste skivsläppen och gav mig en bunt skivor att recensera hemma i Sverige. I samband med vår tid i Melbourne och Victoria passade vi även på att boka in oss på en bussresa till The Great Ocean Road. Jag kan bara instämma i alla guideböcker och artiklar jag läst, det är en av världens vackraste vägar. Vi passerade Lorne, Apollo Bay och Port Campbell. Vid Kennett River Holiday Park fotade vi vilda Koalabjörnar och Kookaburra-fåglar. Resans höjdpunkt är förstås de 12 apostlarna men kanske var Loch Ard Gorge den vackraste platsen.

IMG_4245
Babushka Lounge, 9 Humffray St Nth, Ballarat
The Espy
The Espy, St Kilda Melbourne
IMG_4412 IMG_4457

Den 23 juli var en speciell dag som inleddes med frukost på sången och skönsång av Nathalie, Alexander och Hanna, min födelsedag och inte vilken som helst, 50-årsdagen. Kunde inte tänka mig en bättre plats att vara på än Melbourne, Australien tillsammans med dotter och vänner. Vi åt lunch på restaurangen med det märkliga namnet Naked For Satan på 285 Brunswick St, Fitzroy VIC 3065, Australien. En restaurang ni måste besöka när ni är i Melbourne om så inte för maten som för utsikten över Fitzroy St och Brunswick, makalöst vackert. Kvällen avslutade vi med spelning på en av de mysigaste restaurangerna/klubbarna jag varit på, The Spotted Mallard på 314 Sydney Rd, Brunswick VIC 3056. En synnerligen trevlig kväll med musik, vänner och god mat.
Ytterligare en restaurang som är värd att nämnas och som blev den sista vi besökte i Melbourne är Il Garetto på 479 Nicholson St, Carlton North. En liten familjeägd Italiensk restaurang med hemlagad pasta och ljuvliga pizzor, rekommenderas varmt.

Sydney, Newcastle, Byron Bay, NSW
Om Lygon Street och Brunswick är platsen för hipsters, klubbar och surdegsbröd i Melbourne så är King St i Newtown det motsvarande i Sydney. Måste erkänna att jag älskar även denna plats och gata, utbudet på caféer och restauranger är makalöst. Här behöver man inte gå många meter för att hitta ekologiskt kaffe, öl från mikrobryggerier eller vegetarisk mat i världsklass. Vi valde det lilla vandrarhemmet Billabong Gardens på 5-11 Egan Street i Newtown som vårt hem under dagarna i Sydney. Redan första kvällen hade vi spelning på Union Hotel på 576 King Street, Newtown tillsammans med vår vän Glennn Musto (College Fall) samt Alanah Russack från The Hummingbirds, ett av Australiens större band på 1980-taler. Dagen efter vandrade vi från Bondi Beach via Tamarama och Bronte till Coogee Beach, måste vara en av världens vackraste promenadstråk. Ett stående inslag vid våra caféstopp var bananbröd och kaffe, saknar banana bread på våra svenska caféer. Vi gjorde allt man ska göra som turist i Sydney, besökte Opera huset, tog färjan vid Circular Quay till Manly Beach. I Manly passade jag även på att besöka utställning ”The Making Of Midnight Oil” vid Manly Art Gallery & Museum, en fantastisk utställning om ett av mina större favoritband genom tiderna, Midnight Oil.

Lars Wallin King St Sydney

Lars Wallin King St Sydney

Hanna Bylund

Vi passade även på att göra en dagsutflykt till The Blue Mountains, ett besök som får räknas till en av de absoluta höjdpunkterna på årets resa. Att se The Three Sisters och utsikten över nationalparken Blue Mountains som till ytan motsvarar Belgien var helt enastående. Är ni i Sydney så ta tåget till Katoomba, därifrån går bussar som tar er med på en resa ni aldrig kommer att glömma. Är ni hungriga och vill äta vegetarisk mat är Green Gourmet på 113 -117 King Street en restaurang jag varmt kan rekommendera.

IMG_5106 IMG_5251

Den 27 juli hyrde vi bil på Pitt St i centrala Sydney för avfärd norrut mot Newcastle. Det här var en resa i resan som jag såg extra mycket fram emot, senast jag färdades här var år 1989. Vi hade en spelning inplanerad på The Great Northern Hotel i Newcastle. Något hade dock gått snett i samband med ett ägarbyte, ingen marknadsföring, ingen ljudanläggning osv. Till och med affischerna som Glenn skickat hade kommit i retur. Vi tog en öl och konsulterade med ägaren om att det bästa kanske är att ställa in, speciellt med tanke på att den enda skylt som hängde vid entrén annonserade att restaurangens kök skulle vara stängt i ytterligare två veckor.
Vi lämnade instrument och väskor på vårt hotell och begav oss istället ut på en lång promenad i denna gamla industristad. Vi vandrade på strandpromenade och besökte The Merewether Ocean Baths, en fin liten stad som det dock kanske dröjer innan vi besöker igen. Tidigt nästa morgon gav vi oss iväg norrut längs South Pacific Highway, vilket vackert namn. Vi stannade för kaffe och förtäring i Coffs Harbour innan vi efter drygt åtta timmars bilresa kom fram till Byron Bay. En lång bilresa måhända, men den vackra naturen med sina eukalyptusträd längs vägen gjorde att jag njöt av varje sekund. Vi checkade in på Wollongbar Motel 19-21 Shirley St, Byron Bay ett stenkast från stranden. Det var en känsla av både glädje och nostalgi att vara tillbaka i Byron Bay efter drygt 25 år. En del saker hade förändrats, andra inte, staden har förstås växt rejält sedan sist. Stränderna och den legendariska fyren var sig dock likt. På restaurangen Orgasmic ”The taste of the middle east” på ll Byron Lane åt vi den godaste falafel jag någonsin ätit. På kvällen njöt vi av solnedgången och tidigt kommande morgon 06.00 njöt vi av en spektakulär soluppgång. Det var skönt att komma till värmen efter några kyliga men vackra dagar i Melbourne och Sydney. Vi badade, solade och promenerade i vackra Byron Bay. Från fyrtornets utsiktsplats kunde vi fota valar och delfiner. Efter två nätter i Byron Bay var det dags att resa vidare norrut.

IMG_5302
Byron Bay, NSW, Australia
IMG_5363
Byron Bay, NSW, Australia

Brisbane, Surfers Paradise, Queensland
Surfers Paradise väcker känslor och antingen älskar eller, ja hatar är kanske ett för starkt ord, men antingen gillar eller så gillar man inte Surfers. En konstgjord stad med USA och Miami som förebild. Här är det konstgjorda kanaler, casino och shopping som gäller och där skyskraporna kantar den milslånga stranden. Vad man är tycker så är det förstås värt ett besök, solen skiner nästan alltid och havet lockar till bad. Vi spenderade några timmar på stranden och passade även på att vandra runt i centrum. Nytt sedan jag var här sist är spårvagnarna.
I Brisbane väntade spelning på klubben The End på 73 Vulture St i West End. En klubb väl värt ett besök om ni är i staden, här finns mycket att välja på när det kommer till öl, gamla hederliga VB lyser dock med sin frånvaro, nu är det Ale som gäller.

IMG_5462 IMG_5422
IMG_5510 IMG_5525

Darwin, Kakadu National Park, Northern Territory
Vi tog morgonflyget från Brisbane till Darwin. Nathalie och Alexander valde Paravista Motel på 5 Mackillop St i Parap som boende medan jag och Hanna tackade ja till inbjudan om att få sova hos Claine Kelly på Hickory Street i Nightcliff. Vi hade aldrig träffats men var via musiken facebook-vänner. När vi kom dit var Claine inte hemma utan hade lagt ut nyckeln till oss. När hon kom hem på kvällen berättade hon att hon dagen efter skulle resa till Alice Springs men vi fick gärna låna både lägenhet och bil. Efter att ha varit i Alice och uppträtt med sin poesi visade det sig att hon kommande kväll skulle uppträda på The Railway Club i Parap i Darwin. Claine frågade om vi ville uppträda tillsammans med henne, något vi givetvis tackade ja till. Det var underbart att vara tillbaka i Darwin, skönt med värme och kul att få visa upp staden för mina medresenärer. Vi fyllde dagarna med besök på bland annat marknaden på Mindil Beach, Museumet och Casuarina. Dagen efter visade det sig att en av mina gamla idoler/bekanta Ed Kuepper från The Saints/The Bad seeds skulle göra ett solouppträdande på The Railway Club. Det var utsålt sedan länge, men jag lyckades få tag på Ed som skrev upp mig på gästlistan. Jag frågade om han kunde tänka sig att spela ”Swing for the crime”, lyckan var total när Ed senare på kvällen öppnar showen med orden ”There is a swede in the audience tonight that have requested a special song, so I will start with that”.

IMG_5794 IMG_5659
IMG_5850 IMG_5888

Vår egen spelning i Darwin ägde rum på Ski Club, Conacher Street, Fannie Bay. Måste vara en av de vackraste platserna att spela på med solnedgång, vajande palmer, strand och hav som kuliss. Vi passade även på att göra en dagsutflykt till Kakadu National Park för att bevittna klippmålningarna vid Ubirr Rock samt Nourlangie Rock. Vi besökte även den lilla staden Jabiru för tankning av bil och inköp av vätska. Vi stannade även till vid Border Store intill East Alligator River, i floden såg vi en majestätisk saltvattenskrokodil sakta glida fram. Vi promenerade över betongfundamentet/vägen i floden som förde oss in i Aboriginernas landområde Arnhem Land. Kvällen avslutades på Mindil Beach Market där jag stötte på en av dansarna tillika min broder enligt det Aboriginska familjesystemet. Thomas Laiwonga är precis som jag Bangardi till skinname och vi tillhör Yirritja Moiety. Vi spenderade kvällen tillsammans och han bjöd med oss hem för att hälsa på fru och släkt som tillfällit befann sig i Darwin. De bor annars i Maningrida Community. Vi hann även med en kopp kaffe med min gamla vän Mats Undén som sedan många år bor i Darwin. En månads rundresa och turnerande närmade sig sitt slut, kommande morgon bar det av till Singapore där vi valde att göra ett stop-over. Jag längtar redan tillbaka till mina vänner och till landet Down Under.

Lars Wallin & The TribeLars

Lars Wallin & The TribeLars

Lars Wallin & The TribeLars

Lars Wallin & The TribeLars

Lars Wallin & The TribeLars

Lars Wallin & The TribeLars

Lars Wallin & The TribeLars

Lars Wallin & The TribeLarsKategorier:AUSTRALIEN, LARS WALLIN & THE TRIBELARS, RESOR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: