Australien – landet down under
Stränder med palmer som vajar, storstadens hektiska puls eller äventyr i vildmarken, här finns allt. Välkommen till andra sidan jordklotet för ett besök i landet down under bland surfare, kängurus och koalas.
Sydney
G’day and welcome to Australia. Det är frasen som ca 30 000 svenskar möts av varje år när de landat i Australien. Oftast är Sydney den första bekantskapen man gör med landet. För de allra flesta innebär det kärlek vid första ögonkastet.
Sydney, Australiens äldsta och största stad, är kanske också världens vackraste stad. På denna plats inleddes den första brittiska bosättningen 1788, idag har staden ca 3.7 miljoner invånare. Sydney stod år 2000 i hela världens blickfång då man var arrangör för de olympiska spelen. Samaranch var i extas och utsåg de olympiska spelen i Australien till de bästa någonsin. Vad möter vi då i denna härliga metropol? Att besöka det 305 meter höga Sydney Tower kan vara en bra start på besöket, här får man en bra översikt över hur stort Sydney är.
Sydney Harbour Bridge är en annan av Sydneys mest kända byggnader, nu för tiden kan man även bestiga bron som bjuder på en svindlande utsikt. Men det mest välkända är ändå Sydney Opera House som har flera Skandinaviska anknytningar. Arkitekt till denna byggnad var dansken Jörn Utzon, mannen som ännu inte sett sitt livsverk i verkligheten. Det svenska bidraget till byggnaden är att den består av 1 056 000 st. glaserade vita kakelplattor från Höganäs. Välkänd över hela världen är också det vackra Bondi Beach där man kan sitta och kika på surfarna som rider på vågorna. Sydney är fyllt av härliga stränder, och stranden spelar en viktig roll i lokalbefolkningens vardagsliv. Ett annat populärt utflyktsmål är Blue Mountains som ligger ca 65 km väster om Sydney och reser sig 1 000 m över vattnet. Skidåkning i Australien! Jodå, det är möjligt i Snowy Mountains som ligger i sydöstra New South Wales. The Snowies är vintertid Australiens populäraste skidåkningsort.
Melbourne
Melbourne är en pulserande världsmetropol med många fina stränder. Staden är extremt mångkulturell. Förutom Athen bor det fler greker här än i någon annan stad inklusive Grekland. Staden ligger vid floden Yarra längst in i Port Philip Bay och har ca 2.9 milj invånare. Great Ocean Road är en riktig turisthöjdpunkt i staten Victoria. Vägen är 320 km lång och bjuder på en fantastiskt vacker utsikt, den börjar vid Torquay söder om Geelong och möter sedan Prince’s highway öster om Warrnambool. Den östra sträckan passerar flera kända turistmål, och slingrar sig ibland längs klippor högt över havet. Klart sevärt!
Östkusten
En klassiker på östkusten är att resa med de populära bussarna norrut. Många reser hela vägen upp till Cairns där stora barriärrevet väntar. Man kan välja att hoppa av bussen på olika orter för att några dagar senare fortsätta sin färd. Vi klev av i Byron Bay, Australiens östligaste punkt. Byron Bay är känt för att ha varit alla s.k hippies favorit ort. Tar man sig upp till fyren bjuds man på en fantastisk utsikt. Här är det perfekt att surfa på stora härliga vågor. Efter ytterligare några timmars resa norrut hamnar man i Queensland och Surfers Paradise. Tycka vad man vill om Surfers med sina skyskrapor alldeles vid den milslånga sandstranden, men det är absolut värt att stanna till här någon dag. I närheten finns även Sea World, väl värt ett besök. Vidare norrut ligger Brisbane som med sitt tropiska klimat lämpar sig för besök året runt.. Queensland kallas i folkmun ”The Sunshine State” och är Australiensarnas semesterstat nr 1. Det är även den populäraste staten bland internationella turister. I norr väntar Stora Barriärrevet där man kan dyka och snorkla i kristallklart vatten.
Red heart
Vi reste vidare in till hjärtat av Australien. I Alice Springs som är en liten men trevlig stad bokade vi plats på en rundresa till Uluru (Ayers Rock), Katatjuta och mäktiga Kings Canyon. Det är svårt att bedöma avstånden i detta stora land. När man kikar på kartan kan man lätt tro att det är cykel avstånd till Uluru från Alice Springs, det är dock 50 mils resa en väg. Åsynen av denna stora röda monolit är mäktig, känslan påminner om när man kliver in i en gammal kyrka. För den våghalsige, går det om de yttre omständigheterna är bra, att bestiga klippan. Det är inte helt ofarligt att bestiga Uluru, det är rejält brant på sina håll. Ett snedsteg och man ligger väldigt illa till! Detta är också anledningen till att aboriginerna inte vill att turisterna ska klättra på klippan. Att personer omkommer vid deras heliga klippa skapar samma känsla för aboriginerna som om någon gäst skulle avlida hemma i vårt eget vardagsrum. Rundvandringen runt Uluru är ca 9 km. På ett annat, men lika märkligt sätt, påverkas man av sitt besök vid Katatjuta (Mount Olgas), klipporna är fyllda av historiens vingslag. Ytterligare några mil längre bort väntar Kings Canyon med sina svindlande stup. Vi rekommenderar varmt ett besök på alla tre platserna.
Darwin
Efter att ha besökt östkusten och centrala Australien var det dags för Darwin. Längst upp i norr ligger denna stad som för tillfället växer så det knakar, staden har precis passerat 100 000 invånare. Att besöka Darwin lämpar sig bäst under juni, juli och augusti då det är torrperiod och klimatet är mycket behagligt, + 30 Celsius dagtid och ca + 20 Celsius på kvällarna. I Darwin får man inte missa Mindle Beach där det varje torsdag och söndag bjuds på marknad (Mindle Beach Market). Här hittar man mat från världens alla hörn, smycken, kläder, gycklare etc.
Aboriginer
I Norra Territoriet finns chansen att på nära håll möta urbefolkningen. Vi reste via Kakadu National Park in i Arnhem Land, ett område dubbelt så stort som Danmark. Detta är Aboriginskt land och man behöver ett speciellt tillstånd för att få resa in här. Detta blir lika mycket en resa i tiden som en resa i ett fantastiskt vackert landskap där aboriginerna har levt i 60 000 år. Vi besökte flera aboriginska communities, Maningrida som ligger vackert beläget i norr vid havet, Barunga och Beswick i söder. Här sker resan på röda skumpiga grusvägar, men det är värt all möda. Det är otroligt spännande att få möta denna gamla kultur på nära håll. Har man tur får man bevittna en Corroboree, (en aboriginsk ceremoni) som fortfarande praktiseras i vardagen, sida vid sida med det moderna samhället. I dessa corroboree’s förs traditionerna vidare från drömtiden.
Arnhem Land
Andra fördelar med att besöka Arnhem Land är att man får bevittna orörd natur där få turister någonsin satt sin fot. Bla besökte vi Beswick Falls, ett svårtillgängligt paradis nära den Aboriginska byn Wugularr. Vi reste österut från Wugularr innan vi vek av i våra 4wd rakt in i bushen. Det är helt omöjligt att ta sig hit utan 4 hjulsdrift, vi studsar över stora stenblock längs en enkel stig. Efter en skumpig färd öppnar sig ett paradis framför våra ögon. Sandstränder, vattenfall och vackra klippor. Platsen var i många år stängd för vita då den var en sk dreaming plats ”helig” för aboriginerna. Har ni sett filmen ”the beach” så kan ni förstå känslan. En öde strand mitt i vildmarken, där tiden stått still. Vi hoppade i från klipporna vid vattenfallet och simmade sedan över hela sjön, man rös av välbehag, så otroligt vackert. När vi låg och vilade på sandstranden svepte en örn förbi längs vattenytan. Vi övernattade sedan under bar himmel med stjärnorna som täcke, man uppslukades och blev ett med naturen.
Australiens yta är 7 686 844 kvadratkilometer, vilket gör landet till det sjätte största i världen. Kontinenten har 36 735 kilometer kust.
Landsnummer: 61 Invånarantal: 19 miljoner Officiellt språk: engelska Visum: ja Valuta: 1 australisk dollar = 100 cent Religion: protestantism 65 procent, katolicism 25 procent Tidsskillnad: + 9 timmar Statsskick: federal förbundsrepublik (formellt monarki)
Högsta toppen är Mount Kosciousko 2228 meter över havet. Det är 4025 kilometer från öst till väst, 3680 kilometer från norr till söder. Det största flodsystemet är Murray Rivers som täcker 1 057 000 kvadratkilometer. Den längsta floden är Darling River 2800 kilometer.
1858 hade landet en miljon invånare, 1918 fem miljoner, 1959 tio miljoner och 1981 15 miljoner. 1 % av befolkningen består av aboriginer
Ambassad i Sverige
Australian Embassy Visum
Box 7003, Sergels Torg 12
103 86 Stockholm
Tel: 08-613 29 00
Fax:
Svensk ambassad
Embassy of Sweden
5 Turrana Street Yurraluma
CANBERRA A.C.T.2600
AUSTRALIEN
E-post: sweden@netinfo.com.au
Hemsida: http://www.embassyofsweden.org.au
Tel: +61 2 62702700
Fax: +61 2 62702755
Den största nationella dagstidningen är ”Australian”. Wattle heter national blomman National sången sedan 1984 är Advance Australia Fair. den ersatte då God save the queen. Flaggans stjärna med sju uddar symboliserar de sex staterna och territoriet. 1966 ersattes pundet med den australiska dollarn. Den officiella benämningen på Australien är Commonwealth of Australia Denna är en delstatsfederation. Statschef är drottningen Elisabeth 2 som företräds av en general guvenör i Australien.
Australian Capital Territory
Yta 2 357 kvadratkilometer. 256 000 invånare. därav 823 aboriginer. Huvudstad Canberra 255 900 invånare. Största dagstidning Canberra Times. Territorier utanför kontinenten
Australian Antarctic Territory, Christmas Islands, Cocos (Keeling) Islands, Coral Sea Islands, Norfolk Islands, Heard och McDonald Islands.
Viktiga datum: 1500-talet:
Portugiserna seglar längs Australiens nordkust. 1642:
Holländaren Abel Tasman upptäcker Tasmanien och Nya Zeeland samt utforskar Australiens nordkust. 1770:
Den brittiske upptäcktsresanden och marinofficeren James Cook ankrar med sittfartyg «Endeavour» i Botany Bay. 1788:
Den första brittiska flottstyrkan anländer till Botany Bay; en straffkoloni och Sydney grundas. 1797:
De första fåren importeras från Europa. 1813-45:
De första expeditionerna till de inre delarna av Australien. 1835:
Melbourne grundas. 1851:
Guld hittas i New South Wales och Victoria. 1862:
John Stuart blir den förste som korsar kontinenten från söder till norr. 1901:
Australiska statsförbundet grundas; delstaterna får omfattande självstyre. 1911:
Canberra grundas. 1914-18: 60000 australier stupar i första världskriget.
1927:
Canberra blir statsförbundets huvudstad. 1951:
Försvarsavtalet ANZUS mellan Australien, Nya Zeeland och Förenta staterna sluts. 1956:
Olympiska spelen i Melbourne. Statsskick:
Australien är en parlamentarisk förbundsstat inom Brittiska samväldet, och har formellt samma statsöverhuvud som Storbritannien. Men i övrigt är landet i stort sett oberoende av sitt forna moderland. Det är indelat i sex delstater och två territorier. Näringar:
Av arbetskraften finns 6% inom lantbruket och 25% inom industrin. Lantbruket producerar framför allt vete, havre, kom, majs, ris, potatis, vin och frukter. De viktigaste exportartiklama är stenkol (12% av värdet 1991), guld (7%), oljeprodukter (6%), ull (5%), aluminiumoxid (5%) och järnmalm (5%). Av exporten går 28% till Japan och 11% till Förenta staterna.
Kategorier:AUSTRALIEN
Kommentera