Sydney – New South Wales, Australien


Sydney – New South Wales, Australien
Stränder och storstadspuls!

Den 29 april 1770 ankrade James Cook sitt fartyg Endeavour i Botany Bay strax söder om det som senare skulle komma att bli en av världens vackraste städer, Sydney. Sisådär 237 år senare landar vi en tidig julimorgon efter en flygresa på drygt 24 timmar på Sydney International Airport. Det är vinter lokal årstid sett, för oss från Norden är dock det enda som påminner om vinter Sydneybornas klädsel. Solen skiner från en klarblå himmel och det är ca 20 grader varmt, luften är frisk och energigivande. Från taxibilens fönster kan vi på trottoarerna se folk i halsduk och rock promenerandes sida vid sida med folk i kortbyxor och t-shirt. Personligen älskar jag att besöka Sydney vintertid. Efter att ha checkat in på vårt hotell på Pitt St promenerar vi med sikte på Circular Quay. Staden vaknar sakta till liv samtidigt som de lokala affärsinnehavarna som bäst håller på med att låsa upp sina butiksdörrar. Det dröjer inte länge innan vi får syn på den berömda siluetten av Sydney Harbour Bridge.

Circular Quay
Framme vid det vackra Circular Quay köper vi färjebiljetter till Manley. Det här måste vara en av de vackraste färjeturer man överhuvudtaget kan göra, hamnområdet i Sydney är som en tavla med Operahuset som det naturliga blickfånget. Manley beach beläget i Manley på the North shore i Sydney anses vara en av stadens vackraste och mest populära stränderna i Sydney. En frukost på någon av uteserveringarna i Manley är ett måste i samband med Sydneybesöket. Circular Quay beläget mittemellan Sydney Harbour Bridge och Opera huset är stadens centrum och hjärta, det är här alla förr eller senare hamnar. Promenadstråket kantas av mysiga serveringar, restauranger och gatumusikanter.


Manley Beach


Sydney Opera House

Sydney Opera House som invigdes den 20 oktober 1973 har till oss nordbors glädje och kanske även en viss stolthet flera landsanknytningar. Arkitekt till Sydney Opera House var dansken Jørn Utzon. De 1 056 000 glaserade, vita kakelplattor är tillverkade på fabriken Skrombergaverken, numera CC Höganäs byggkeramik. Dessutom var det den finske arkitekten Eero Saarinen som till slut lyckades få juryn att ändra åsikt och utse Utzons förslag till det vinnande. Man hade 1955 utlyst en tävling om ett nytt operahus i Sydneys hamn. 1959 sattes spaden i jorden i ett projekt som skulle komma att kantas av problem. Bygget drog ut på tiden och när budgeten skenade samtidigt som man 1965 valde en ny regering valde högerledaren Robin Askin att anställa en egen byggrådgivare som fick slutordet i samtliga beslut. Utzon protesterade utan resultat varpå han 1966 lämnade landet och sitt bygge i ursinne. Operahuset stod färdigt 1973, 10 år senare än beräknat och med en slutnota på 102 miljoner australiska dollar. Den ursprungliga budgeten var på 7 miljoner AUD. Idag är det dock ingen som ifrågasätter bygget, Operahuset som ligger på Bennelong Point, norr om botaniska trädgården är inte bara en symbol för Sydney utan även för hela Australien. Sydney Harbour Bridge är kanske inte lika känd som Opera huset men likväl en stor symbol för Sydney. Tillsammans med Sydney Opera House är bron en av Australiens mest kända byggnader. Sydney Harbour Bridge var fram till 1967 stadens högsta byggnad. Idag erbjuds våghalsiga att bestiga den med en vidunderlig utsikt som belöning.

Bondi Beach
Efter att ha besökt ikonerna i hamnområdet så är Bondi Beach ett måste. Trots att det är vinter så håller vattnet en temperatur på ca 18 grader och det är för oss nordbor inga problem att ta en simtur. Efter en lunch i surfklubbens lokaler promenerar vi vidare mot Tamarama där vi njöt av utsikten och den friska havsluften. Fler platser värda ett besök i Sydney är området The Rocks, det var här straffångarnas första tält restes 1788. Kings Cross är känt för sitt rika nattliv och resturangområde och lockar många turister. Darling Harbour är idag uppfräschad och erbjuder både shoppingcentrum och restauranger. Att besöka det 305 meter höga Sydney Tower är också något som rekommenderas, du bjuds på en fantastisk utsikt. Sydney är en stad att besöka året runt, vintern bjuder som sagt på behagligt klimat och sommartid väntar surfing och strandliv.

Olympiska spelen
Sydney är Australiens äldsta och största stad samt huvudstad i delstaten New South Wales. Uppkallad efter kolonialministern Thomas Townshend, Lord Sydney. Sydney stod år 2000 i hela världens blickfång då man var arrangör till de olympiska spelen. Samaranch var i extas och utsåg de olympiska spelen i Australien till de bästa någonsin. Själv utser jag Sydney till en av mina absoluta favoritstäder

Fakta: Invånare: 4 394 585 Statsskick: monarki Landsnr: 61 Ambassad: Australiens ambassad, Sergels Torg 12, tel 08-613 29 00. Svensk ambassad: Level 25, 44 Market Str, tel 61-0(2)-926 264 33.Kategorier:AUSTRALIEN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: