2004 Didjeridu – Australien Konvent / Festival

Kungligt bröllop med didjeridu-hyllning


Lars Wallin solonr 14 maj 2004 Köpenhamn

Den 14 maj 2004 fylldes Köpenhamns gator av tiotusentals människor som deltog i hyllningarna till Prins Frederik och hans älskade Mary Donaldson från Tasmanien. I skyltfönstren och på fasaderna hängde bilder på brudparet samt Australiensiska och Danska flaggor. Jag reste till Danmark redan den 8 maj för att arbeta för Bröllopsmagasinet på Tivoli där man firade kärleksdagar. Detta var en alldeles utmärkt lösning för mig, för på programmet över hyllningskonserter till brudparet stundande en gigantisk didjeridu konsert där jag skulle medverka med ett av totalt fyra solonr.

160 personer hade anmält sig för att deltaga i den stora didjeridu orkestern, en osannolik siffra. På Söndagen den 9 maj träffades vi på en skola i centrala Köpenhamn för den först repitionen, arrangemanget hölls av Karsten, en välkänd dirigent i Danmark. Det var väldigt kul att äntligen få möta de Danska didjeridu spelarna. Vi skulle tillsammans framföra ett stycke som skulle symbolisera hur brudparet hade träffats. Dirigerade av Karsten och två trummisar framförde vi en rytm där vi först lät som flygplanet som tog Frederik till Australien, vi härmade kokaburra fåglarna han såg, vi lät som ett disco när han bjöd upp Mary mm. Efter hela historien klev jag fram och inledde första solonr, därefter ytterligare tre personer, Thomas, Martin och Bo. Det var strålande väder när alla deltagarna anlände vid tio tiden på morgonen Söndagen den 9 maj, My Planet delade ut T-shirts och Didgeridoo Magazine delade ut gratis magasin till alla deltagarna i samband med inskrivningen.

I samband med inskrivningen såldes det även öl och läsk. Repitionerna gick jättebra i den då 65 personer starka orkestern. Redan här sattes det Skandinavien rekord i antal didjeridu spelare som uppträdde samtidigt.

Man kunde nästan ta på uppladdningen i Köpenhamn, stämningen vibrerade över vad som var på gång. Jag fick rapporter från min vän Geoff i Australien om att allt även där visades på TV och i alla nyhetstidningar. I Danska tidningar kunde man läsa om våra repitioner. På Onsdagen gjorde jag och min gode vän Thorolf samt två nyblivna danska vänner Fleming och Lars ett framträdande på en privat fest på Tivoli för den Danska sociteten. I publiken fanns skådespelare, författare, politiker etc. Den fd Ministern Paul Nyrup var framme och beundrade instrumenten. Det var en fantastiskt kul tillställning där vi bjöds på vin och buffé.

På Fredagseftermiddagen invaderades centralstationen av didjeridu spelare. God Afton Danmark Tv2 sände direkt när gruppen framförde historien om Mary & Frederik. Efter TV framträdandet gick de flesta av oss vidare till den kända krogen Krasnapolsky där vi framförde didjeridu toner i utbyte mot det något annorlunda gaget öl! På Fredagen var det så äntligen dags, hela Köpenhamn var i upplösningstillstånd av glädje, snart skulle bröllopsklockorna ringa. På Rådhusplatsen hade en gigantisk scen byggts upp där vi inför tusentals personer skulle framföra vårt stycke. Vi hade alla på oss de T-shirts som vi fått av My Planet. Vi fick två fina extra gäster i vår orkester i form av två Aboriginer från Perth, som även de framförde ett solonr. Vi klev upp på scenen vid 12.25 och körde igång, dirigerade av Karsten inleddes berättelsen om hur Frederik mötte sin Mary. I slutet av berättelsen var det dags för mig att kliva fram och ensam framföra ett solonr.

Publikhavet såg gigantiskt ut, det var en fantastisk syn att ha framför sig samtidigt som jag riktade instrumentet mot mikrofonen och körde igång. Vilken känsla, jag rös av välbehag och njöt av denna för mig magiska stund. Efter mig kom Bo och spelade, därefter Thomas och Martin. Efter ordinarie solister bjöd Karsten in de två Aboriginerna, efter deras solo avslutades framförandet med en stor ljudmatta av alla deltagarna. Publikens jubel ville aldrig ta slut, och det vinkades för fullt med Australiska och Danska flaggor. Efter spelningen gick vi bort till krogen Southern Cross Club där vi återigen spelade lite i utbyte mot öl och läsk. Vid 16.00 gick vi till Rådhusplatsen för att på storskärm bevittna vigselakten. Det hela blev ett minne för livet, hela veckan var alldeles fantastisk.

Foto: Carsten. http://www.polexfoto.dk/



Kategorier:DIDJERIDU, MUSIC, FRIENDS, STORIES...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: