2003 Didjeridu – Australien Konvent / Festival


Didjeridu Festival Oslo.
13-14 sept 2003

Skandinaviska didgeridoo föreningen höll sitt 5 och kanske hittills bästa konvent i Norges huvudstad. Evenemanget som nu börjar bli rikigt etablerat innebär att kärnan av Nordens didjeridu spelare träffas och bjuder på konserter, föreläsningar och workshops. Städerna som hittills besökts är Alingsås, Uddevalla, Göteborg, Stockholm och nu Oslo.

Festivalen inleddes på Lördag kväll med konserter inför ett fullsatt Skuret Kulturpub. Stämningen var på topp hela kvällen. Öpnnade gjorde jag själv tillsammans med Roland Nilsson från Yidaki Groove, tyckte själv att det lät hyfsat.

Strax därpå klev en av Norges mest intressanta artister på scenen, Audun Eriksen. Han inledde sin konsert med att berätta att man kan skapa instrument av många olika saker varpå han plockar upp en påse med morötter, tar fram en borrmaskin med en borr modell längre och borrar igenom en morot, därefter skapar han ytterligare två hål i moroten och börjar spela på den som en flöjt, herregud vilken uppvisning.

Sist ut på scenen är inom den Nordiska didjeridu scenen legenden Zotora. Zotora bjuder på en perfekt avslutning i ett långt och suggestivt nr där han låter tonerna sväva fram. Ett lyckorus snurrar omkring i lokalen och alla är mycket nöjda efter en trevlig kväll.

På söndagen så var det dags för kurser och föreläsningar.

Audun genomförde en grundkurs för nybörjare. Jag visade dia-bilder från Arnhem Land och didjeridu resorna till Australien. Därefter arrangerade Fredrik en workshop i mer avancerad didjeridu teknik med tyngdpunkten på rytmer. Mats föreläste om den Aboriginska konsten, något som han studerat på plats i Australien. Jag har bara lovord att säga om festivalen och ser med förtjusning fram mot nästa års festival.Kategorier:DIDJERIDU, MUSIC, FRIENDS, STORIES...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: