2002 Didjeridu – Australien Konvent / Festival


Skandinaviska Didgeridoo Föreningen
Didjeridu Konvent/festival Stockholm 31/8 – 1/9 2002

Text: Lars Wallin, Foto: Marco Christensen

Nyheten på det 4’e didjeridu konventet var att en av dagarna nu helt ägnades åt konserter och föreläsningar, något som uppskattades mycket av alla besökare. Efter att tidigare har ägt rum i Alingsås, Uddevalla och Göteborg var det nu dags för huvudstaden Stockholm att stå som värd för skandinaviens didjeridu musiker. Platsen blev Etnografiska museét, en perfekt lokal för ändamålet. I museét finns en underbar restaurang, spännande utställningar, bla en Aboriginska utställning med föremål från svenske Mjöbergs forskar resor i Australien på tidigt 1900 tal.

Kl 11.00 på Lördagen inleddes konventet, först ut var jag själv Lars Wallin med en föreläsning om didjeridu resorna som äger rum varje år till Australien. Dia bilderna lockade flera att redan på plats anmäla sig till nästa resa som blir i augusti -03. Yidaki Groove, Stockholms bandet som nyligen släppt en kritikerrosad cd klev därefter på scenen. Yidaki groove presenterar en spännande mix med div trummor, bas, didjeridu och sång.

Det svänger något kopiöst när gruppen inleder med den suggestiva ”Howling” Mats Qwarfordt och Gunilla Granqvist har båda röstresurser som får nackhåren att resa sig, trummrytmerna böljar fram av Lennart Frödeberg och Marcelo Nunez kryddat med Roland som fyller upp ljudbilden med sin didjeridu, har ni inte plattan så kontakta Roland Nilsson och beställ den.

Därefter väntade en guidad rundvandring till den aboriginska utställningen på museét.

Hela Lördagen var packad som en sillburk med händelser. Nästa gäster var medlemmar från Göteborgs bandet Giddabush, Fredrik och Olle bjöd på svindlande didjeridu rytmer kompade av clapsticks och akacibönor.

Dagens Aboriginska gäst Gavin Alexa bjöd sedan på en mycket uppskattad show med danser från olika delar av Australien. Iförd traditionella dräkter och med målad kropp bjöd Gavin på ”a blast from the past”. Att Gavin har stor scenerfarenheten går inte att ta miste på, Gavin har ju bla turnerat med Joe Labero både i Australien och Sverige. Gavin bor ju numera i Sverige så förhoppningsvis får vi se mycket mer av honom.

Från Island kom nästa gäst Valgeir Rögnvaldsson som berättade om hur han använder instrumentet till healing, många var nyfikna på just detta inslag och uppskattade besöket. Under konsertern som därefter följde blev det så tyst i lokalen att man kunde hört en knappnål falla.

Audun Eriksen från Bergen i Norge bjöd på en spännande didjeridu show, tystnaden kom när han plockade fram en liten elektrisk massageapparat som han drog först mot halsen och sedan på kinderna, fram kom fantastiska ljud. När maskinen fördes mot halsen lät det som strupsång och på något märkligt sätt tyckte jag det lät som en mungiga när han förde maskinen utanpå kinden. Hoppas vi snart får möta Audun på de svenska scenerna igen. Desto mer högljudligt blev det under sista framträdandet när didjeridu importören David Braunsthale bjöd på en show som fick publiken att skrika av skräckblandad förtjusning. Ballonger drogs genom näsan ut i munnen, en spik fördes in i näsan och slutligen en jätteballong rakt ner i svalget.

Både David och Roger Johansson importörer av didjeridu’s hade med sig flera instrument till salu. Ni hittar deras adresser på musikersidan om ni är intresserade av att köpa något. Även Audun hade med sig hemmagjorda instrument till salu, så det var mycket att provspela ock kika på.

På plats såldes också didgeridoo magazine, en tidning om bara didj för alla oss didjälskare. Stor uppmärksamhet gjorde även Örgen Karlsens jättedidjeridu på över 2 m och med en klocka stor nog att stoppa in huvudet i, ljudet blir extremt massivt och fyller hela rummet med tungt basljud. Nyfikenheten var också stor på hans mer normala instrument, beställningarna ramlade in så Örgen behöver inte vara sysslolös i vinter. Vilket också innebär att vi med stor sannolikhet får med oss ”bigbear” på nästa resa downunder.

Lördags kvällen avslutades hos Roland där även flera av deltagarna övernattade, det spelades didjeridu och övades på rytmer natten lång. Efter ett kort pub besök på mysiga MatKultur, hämtades instrumenten ut i Stockholmsnatten och det bjöds på konserter lite här och var in på småtimmrna. Söndagen ägnades helt åt rytmer och speltekniker. Till allas glädje dök nu även Said Belhaj upp, Said är förmodligen Sverige i dagsläget skickligaste didjspelare. Jäklar vad det går undan när han sätter fart, han var förmodligen en trumma i sitt förra liv. Gavin visade en läcker eko effekt som man kan få fram på instrumentet akustiskt. Joshua från Köpenhamn presenterade ideér till rytmer som vi övade på tills läpparna domnade bort. Det var så många härliga människor på konventet som bjöd på sig själva, spred glädje och rytmer. Audun från Bergen, Joshua från Köpenhamn, Thorolf från Malmö, Hans-Jörgen från Oslo, Roland Nilsson Stockholm, Gavin Alexa Södertälje, David Braunsthale Söderköping, Fredrik, Olle & Said, Elisabeth & Lennart Göteborg, Patrik Halmstad, Sten ”Keep tooting” Cederqvist, Stockholmsgänget Marco, Lars, Richard, Björn, , Sveigard, Roger, Valgeir, publiken, deltagarna, etnografiska mfl. Jag höjer mitt glas och saluterar er, hoppas vi syns snart igen.

Lovar att göra mitt bästa för att dra mitt strå till stacken så att det blir ett ännu bättre konvent 2003. Att en av dagarna kommer att fyllas med konserter och föreläsningar är redan klart. Ska redan nu börja kika runt efter spännande gäster.

Lars Wallin

2002 Lördag 31/8 kl 11.00 – 16.00 Söndag 1/9 kl 11.00 – 16.00.

Program Lördag: Hörsalen Etnografiska Museumet Stockholm.
obs! ca tider!
11.00 Aboriginsk utställning i museumet.

11.15 Officiellt öppnande av konventet.

11.20 Presentation av MyPlanet, researrangör för Australien.

11.30 Lars Wallin föreläser och visar dia bilder från Arnhem Land och didjeridu resorna, samt uppträder med didjeridu.

12.45 Yidaki Grove, Roland Nilsson’s band uppträder

13.10 Fika paus

13.30 Fredrik Claesson/Giddabush uppträder med didjeridu

13.45 Gavin Alexa (AUS) Aborigin från Cape York. Uppträdande, dans, didjeridu.

14.15 Valgeir Rögnvaldsson berättar om healing med didjeridu

14.45 Audun Eriksen (NOR) didjeridu konsert.

15.00 David Braunsthale(AUS) didjeridu försäljning + show.

15.15 Didjeridu diskussioner, öppen workshop.

Program Söndag: Hörsalen Etnografiska Museumet Stockholm.


11.00 – 16.00 Öppen workshop, didjeridu diskussioner mmKategorier:DIDJERIDU, MUSIC, FRIENDS, STORIES...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: