Shellie Morris (Aus)


Shellie Morris (Aus)

Den Aboriginska sångerskan Shellie Morris har nästan alltid ett stort och smittande leende på sina läppar. Jag såg Shellie live för första gången 2001 i samband med en utomhuskonsert på Browns Mart i Darwin. Hennes röst och charm förtrollade publiken och det var ingen tvekan om att det var en blivande stjärna vi bevittnade. Senaste utnämningen för Shellie var på ”NT INDIGENOUS MUSIC AWARDS 2005” där hon utsågs till ”Female Musician of the Year”.

Shellie föddes i Sydney 1965 där hon adopterades bort till Ian och Dorothea Dixon. Redan som ung var hon nyfiken på diverse instrument och hon provade bland annat flöjt och piano innan det stod klart att det främsta instrumentet var rösten. I tonåren tränade hon opera och var även med i olika körer. Trots musiken var det dock något som gnagde i henne, nyfikenheten på sitt ursprung, varifrån kom egentligen hennes biologiska familj?

1997 flyttade Shellie till Darwin för att söka efter sitt ursprung. Hon lyckades spåra sina rötter till en Wardaman (Katherine området) farfar som var ihågkommen för sin skicklighet med gitarr och sång, samt Yunyuwa (Borroloola området) farmor som blev tagen från sin familj vid 8 års ålder och placerad på en instution omringad av taggtråd i Darwin. En del av händelserna avspeglas i texterna och musiken, där om man ska jämföra Shellie med andra artister namn som Tracey Chapman,Toni Childs, Tory Amos, Alanis Morrisette och Bjork nämns.

Shellie har besökt Sverige 2 gånger med 2006 med konserter i Uddevalla och Stockholm på Tellus samt TV4 Nyhetsmorgon och 2008 för en konsert i Uddevalla.

Mer om Shellie…
http://www.shelliemorris.comKategorier:ABORIGINER, MUSIC, FRIENDS, STORIES...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: