Termiter


Möt didjeridu tillverkaren TERMITEN

Termiterna tillhör gruppen Neoptera som består av 1 miljon arter. Kännetecknade för dessa är att de har vingar som kan vikas bakåt och placeras över kroppen i vila. Isoptera (Termiter) finns i 2 200 arter.
Namnet termit kommer från det latinska ordet för trälarv. De är skapta med ett tuggande munparti och livnär sig på cellulosa. De vinglösa har inga ögon då alla former av dessa termiter lever i totalt mörker.

Termiterna lever i samhällen med individerna uppdelade i kaster: en fertil hona (drottningen) och en fertil hane samt sterila honor och hanar (soldater och arbetare) samt nymfer. Endast könsdjuren har vingar, de kastas av efter svärmning och parning. Termiterna skiljer sig i två avseenden från myror: de är hemimetabola (utan puppstadium), och båda könen deltar i samhällslivet i ungefär lika antal. Kungen stannar dessutom kvar i boet och parning sker vid upprepade tillfällen. Arbetare och soldater är egentligen larver, som tvingats att stanna i utvecklingen genom inverkan av feromoner, som utsöndras av drottningen. Termiterna lever i stor utsträckning av cellulosa som de bryter ner med hjälp av flagellater i tarmen. Boet anläggs i marken, i trä, eller som en stack av jord och exkrementer.
yeah dudes

Soldat – Arbetare

Termiter är mjuka i kroppen och har 6 st korta ben. De flesta termiter är vita i färgen, nästan så genomskinliga att man kan se maten i deras magar. De med vingar är dock betydligt mörkare i färgen se bilden ovan.
De ungefär 2200 arterna bildar 5 familjer och 1 av dessa familjer, den främsta didjeridu tillverkaren är Mastotermes darwiniensis. Man tror att Mastotermes darwiniensis familjen är den som överlevt längst och fortfarande håller på och skapar kvalitets didjeridu’s. De har länge existerat i Norra Australien, didjeridun’s hemområde. De övriga familjerna är Kalotermitidae… (Drywood termites), Termopsidae ….(Dampwood termites), Rhinotermitidae .(Subterranean termites.), Termitidae….(Higher termites) Medans vissa skapar didjeridu’s bygger andra mäktiga byggnader, termitstackar.Kategorier:DIDJERIDU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: