Didjeriduskolan 4 (5)

Nu är det dags att lära sig spela. Innan vi börjar gäller det att vara medveten om att det krävs träning och åter träning för att få didjeridun att vakna till liv.

1. Slut tätt mellan mun och munstycke, känn efter där det känns bekvämast, själv föredrar jag att ha munstycket lite åt höger sida. Nu ska du blåsa mjukt men ändå distinkt i röret, läpparna ska vibrera. Tänk på när små pojkar leker med bilar brrrr, eller hur man stoppar en häst ptrrrroooo. Pratar vi om bilar igen så tänk på en SAAB v4 och inte någon Amerikanare. Låter man som en Amerikanare (bil alltså) blir läpparna för slappa, för stort mellanrum mellan läpparna. Det krävs lite mer tryck brrr precis som en SAAB v4 (lite ettrigare) Tänk på att inte blåsa för hårt, slappna av, det är mer press/tryck på luften som gäller än att blåsa hårt. Leta efter tonen.

2. Visst är det kul när man får ljud. Nu är det dags för nästa steg, hur man får de första variationerna av ljust resp mörkt ljud. Rör tungan inne i gommen, växla mellan två positioner, säg I tyst för dig själv då märker du att tungan pressas upp i gommen. Släpp sedan ner tungan i neutralt läge, säg O tyst för dig själv. Växla alltså mellan I – O – I -O. Låter betydligt krångligare än vad det är. Försök att samtidigt öka luftströmmen lite grann vid de olika växlingarna. Ett annat alternativ för att få fram nästan samma effekt är att växla mellan att ha kinderna ihop resp uppblåsta. Äsch nu är det dags att pröva.

3. För att få ytterligare effekter ska vi nu använda oss av rösten. Samtidigt som vi har en ton ska vi nu pröva att härma något djur eller vad som helst i omgivningen. Vi kan börja med ett enkelt ko, prova sedan två ko ko. Vad man nu måste göra är att ta i ordentligt ända nere ifrån magen, diafragman, det krävs kraft för att få fram ljudet, distinkt.

4. Nu ska vi åstadkomma ett av de absolut vanligaste ljuden som man hör när det gäller didjeridu på moderna inspelningar. Det är Kookaburra fågelns läte som vi ska ge oss på. Den har ett läte som påminner om någon som skrattar (kakakakakaka). Samma regel gäller här, ta i ända nere från magen och skrik (sjung) kakakakakaka i instrumentet.

5. Vid nästa övning ska vi pröva med att framställa en rullande r samtidigt som vi spelar. Jag sätter alltså fart på tungan så att det låter rrrrrrrr.

6. Nästa övning är lite svårare, dags för det så kallade trumpet ljudet. Här gör man tvärtom, man använder spända läppar när man spelar. Man kan framställa ytterligare toner genom att spänna läpparna hårdare. Nu ska jag spela 2 trumpetljud. Ett tips är att föra munnen lite lägre ned på munstycket när man ska spela trumpetljudet.

Ok! känns det som om du bemästrar övningarna så är det dags att gå vidare till steg.Kategorier:DIDJERIDU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: