Aboriginer & Didjeridu ”Mitt skinname är Bangardi och jag tillhör Yirritja Moiety”

Klicka på bilden för att läsa boken i PDF.

Aboriginer & Didjeridu ”Mitt skinname är Bangardi och jag tillhör Yirritja Moiety”
Författare: Lars Wallin. 250 sidor om Australiens aboriginer och instrumentet didjeridu. Dagboksanteckningar från 6 världsturnéer med den aboriginska gruppen The White Cockatoo Performing Group samt 5 rundresor i Australien.

Fakta och historik om didjeridu och aboriginer.Didjeriduskola, Yidaki och Mago instruktioner. Skandinaviska Didgeridoo Föreningens historia. Mängder av unika bilder från Arnhem Land, turnéer mm. Healing med didjeridu. Intervjuer med Darryl Dikarrna Brown och David Blanasi. Beställ ditt ex idag. Obs begränsad upplaga. Pris 150:- sek + porto 40:- Beställning via email: lars@larswallin.nu

RECENSIONER
”Du har lyckats mycket bra att få en balans mellan dagbok och fakta runt aboriginer och deras historia och didjeridu’n och dess bakgrund. En reflektion som jag också gör är att du och Geoff verkligen kämpat hårt med alla turnearrangemang med en rätt begränsad budget. Ni har verkligen gjort en fin insats och många har mycket att tacka er för.”
Östen Hansson, Stockholm.

”Dreamtime Didgeridoos Recension: Lars Wallin har med boken ”Aboriginer & Didjeridu” utträttat ett mindre storverk.

I boken får man en utförlig beskrivning av historiken kring instrumentet didjeridu, dess olika namn i skilda delar av Arnhem Land och i andra delar av Australien. särskilt intressant var att ta del av de skilda tidsepoker för klippmålningar där didjeridu först fanns med i den yngsta ”freshwaterperioden” som inleddes ca 2000 år f.Kr.

En kulturell överblick om aboriginernas ursprung och historia ger boken extra tyngd.

I kapitlet om ”Arnhem Land musik” får man ta del av förhållandet mellan sångare, slagpinnar och didjeridu samt hur vissa sånger är allmänna, en del cermoniella och en del hemliga utom för de initierade.

Under åren 2000-2006 turnerade Lars Wallin tillsammans med White Cockatoo Performing Group både i Norden, Europa och Canada.

Här slås man av vilken oändlig energi och uppoffrande mentalitet som Lars Wallin tycks besitta då han ror i hamn de mest besvärliga situationer som allt som oftast uppkommer. Det är också mycket underhållande och roligt att läsa om alla komiska och galna kulturkrockar som inträffar då de turnerande aboriginerna konfronteras med lockelserna i dagens moderna samhälle som t.ex. möjligheten till lyxliv på hotell och resturanger samtidigt som turnebudgeten är ytterst begränsad.

Han beskriver också hur han arrangerade resor in i Arnhem Land med start år 2001 (resorna arrangeras fortfarande varje sommar) med små grupper av didjeridu-entusiaster där resenärerna fick möjligheten att tillverka sina egna instrument på traditionellt vis av eukalyptusstockar samtidigt som de fick en inblick hur aboriginerna lever med en fot i moderna samhället med datorer och övrigt moderna produkter och med den andra foten fast rotad i sina egna traditionella ceremonier.

Man får också en inblick om hur omfattande problemen är med alkohol och andra droger i en många gånger desillusionerad aboriginisk kultur som berövats rötterna till sina egna traditioner. När kontakten bakåt till det egna ursprunget en gång skurits av är det mycket svårt att återupprätta banden igen, även om man nu i vissa fall fått tillbaka sina traditionella landområden. Den västerländska konsumtionskulturen är vanebildande och det är frapperande hur aboriginerna själva blir några av de värsta syndarna genom att skräpa ner med bilvrak och andra sopor inne i Arnhem Land.

Därför är det en ytterst viktig kulturgärning som Lars Wallin gör både genom sitt stöd till turnerandet med mago (namnet på didjeridu i västra Arnhem Land) och genom de kultur-resor som arrangeras för små grupper av västerlänningar. Genom detta får ceremoni-erna med sångerna, danserna och mago en chans till att fortleva och föras vidare till kommande generationer. Detta är förhoppningsvis något som ger aboriginerna själva en stolthet över sin egen unika kultur och som får fler av de egna ungdomarna att bejaka den egna kulturens särprägel och ta avstånd från det västerländska samhällets sämsta influenser som alkohol, passiv konsumtion samt slit- och slängkultur.

Jag kan varmt rekommendera Lars Wallins bok till alla som är det minsta intresserad av ursprungskulturer!
För de som har aboriginisk kultur och didjeridu som intresse är boken ett absolut måste! ”
Janne Murevärn/ Dreamtime Didgeridoo, EskilstunaKategorier:ABORIGINER, DIDJERIDU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: