Tahiti och hennes öar


Att resa till Söderhavet är något många drömt och fantiserat om. Slut ögonen och föreställ er de vajande palmerna med sina saftiga kokosnötter, sandstränder så vackra att du aldrig vill lämna dem, smaragdgrönt kristallklart 26 gradigt vatten.

Text & Foto: Lars Wallin

Drömmen om Söderhavet är för vacker att inte upplevas. Franska Polynesien tillhör precis som namnet avslöjar Frankrike och de allra flesta resorna avgår från flygplatsen Charles De Gaulle i Paris.

Väljer ni Air Tahiti Nui så infinner sig känslan av att vara på väg till Söderhavet direkt då personalen bär traditionella Tahitiska kläder samt den obligatoriska blomman bakom örat. Kabinpersonalen finns hela tiden till er tjänst. Avnjut ett glas rött till maten och planera vad ni ska uppleva på er drömresa.

På den lilla flygplatsen Faa’a International Airport i Papeete finns förutom turistshop och servering även bankomat och växlingskontor där man kan få tag i den lokala valutan Polynesiska Franc (XPF). Huvudön Tahiti är med sina 150 451 invånare den mest befolkade ön i Franska Polynesien och tillhör ögruppen Sällskapsöarna, de andra fyra av totalt fem ögrupperna är Marquesasöarna i norr, Tuamotuöarna i mitten, Australöarna i söder och Gambieröarna i sydöst. Franska Polynesien har totalt 245 405 invånare. Papeete som har en befolkning på ca 26,000 personer utsågs redan år 1830 till huvudstad i det dåvarande kungadömet Tahiti av drottning Pomaré IV.

På tal om Pomaré så har faktiskt vi nordbor en historisk anknytning till denne ursprunglige hövding. 1792 gick det brittiska valfångstfartyget Matilda på grund vid revet utanför Mururoa, svensken Anders Lind som ingick i besättningen lyckades i en av de mindre båtarna ta sig tillbaks till Tahiti där han så småningom kom att bli något av en militär rådgivare åt Pomaré den förste, hans rådgivning samt skicklighet som prickskytt gjorde att Pomaré till slut vann kampen om makten på Tahiti, till sin hjälp hade de även finlandssvensken Peter Hägersten. En annan svensk som för oss nordbor satt Tahiti på kartan är författaren och äventyraren Bengt Danielsson som bodde på ön i över 30 år. Mest känd är förstås norrmannen Thor Heyerdahl som med balsaflotten Kon-Tiki reste från Callao i Peru till ön Raroia i ögruppen Tuamotuöarna.

Framme vid det nybyggda hotellet Radisson Plaza Resort & Spa beläget vid den vackra stranden LaFayette Beach välkomnas vi i receptionen med tropiska blommor och kall dryck. Hotellrummet är vackert som en dröm och inredningen erbjuder alla bekvämligheter som tänkas kan

Att slå sig ned i solstolarna på den stora balkongen och i mörkret där ute höra hur vågorna slår in mot stranden samtidigt som fullmånen skapar ett romantiskt sken är alldeles underbart. I minibaren finns champagne och det lokala ölet Hinano Tahiti som det i värmen och efter de många flygtimmarna smakar ljuvligt att skåla med. Dubbelsängen är prydd med ljuvligt doftande tropiska blommor som försiktigt plockas bort innan det är dags för nattens sömn och kärlek. Utsikten från balkongen nästa morgon gör att man snabbt kommer fram till att det var värt flygresan hit. Matavai Bay och stranden LaFayette med sin karakteristiskt svarta sand kantad av palmer och det lummiga berget gör att det ser ut som en tavla. Det var förresten här som James Cook en gång i tiden ankrade när han anlände till Tahiti för första gången. Efter att ha avnjutit den fräscha och mycket goda frukostbuffén i restaurangen Hiti Mahana beger vi oss till hotellets Spa anläggning där man efter ett avslappnande besök i deras sauna avnjuter en helkroppsmassage som känns som balsam för kropp och själ.

Alla typer av vattenaktiviteter som snorkling, dykning, fiske, surfing, jet-ski mm finns givetvis att tillgå på ön. För den våghalsige surfaren så ståtar Tahiti med de världsberömda och tillika mytomspunna vågorna vid platsen Teahupoo. På den lummiga och grön ön odlas bland annat vanilj, Tiare blomman och givetvis mängder av frukt så som papaya, ananas och bananer. Det finns möjlighet till ridutflykter i sagolikt vacker miljö. För den golfintresserade finns en 18-håls golfbana. I Papeete centrum finner man restauranger och butiker att flanera runt bland. Väljer man en rundtur runt ön så passerar man flera vykortsvackra stränder som inbjuder till svalkande bad. Missa inte The Black Pearl Museum beläget i centrala Papeete, den svarta pärlan blir en perfekt gåva till din älskade.Fler museum värda ett besök är Tahiti and her Islands Museum, the Gauguin Museum, the Seashell Museum och the James Norman Hall home. Följer ni med på någon safariresa till Fautaua Valley får uppleva vackra vattenfall och en drömlik natur.

Historiskt sett har Tahiti under flera hundra år haft ett mytomspunnet rykte om sig att vara ett kärlekens paradis, de tidiga sjöfararna ansåg sig ha kommit till himmelriket då de välkomnades varmt av lokalbefolkningen, inte blev det sämre av att de polynesiska kvinnorna som dansade så vackert inte förknippade kärleksakten som något syndigt. De europeiska sjöfararna berättade vid sin hemkomst inte bara och den vackra naturen och folket på Tahiti, lika stort intryck gjorde tatueringskonsten som var vida utspridd på Tahiti och hennes öar.
Idag framförs shower med Tahitisk dansk på flera av de stora hotellen, något som är mycket uppskattat av alla långväga gäster.

Den svarta pärlan livnär omkring 7 000 människor. Robert Wan, eller ”kungen av den svarta pärlan” som han kallas, dominerar 50 procent av marknaden. En stor hitorisk profil på ön är konstnären Paul Gauguin kom till Tahiti 1891 och vars hundraårsjubileum firades stort med utställningar och konferenser. Missa inte att prova den lokala fiskrätten Poisson cru. Bli inte förvånade om ni på någon restaurang eller liknande möter män som ser ut och för sig som kvinnor. Enligt gammal Polynesisk tradition uppfostras i en del familjer den förstfödde sonen som en flicka, en så kallad Rae rae.

Missa inte systerön Moorea, med färjan Aremiti Catamaran som avgår flera gånger per dag tar det endast 30 minuter att resa dit. Då Moorea är en väldigt mysig ö har många av öborna valt att bosätt sig på ön för att sedan pendla och arbeta på Tahiti.

Vid ankomsten till Moorea möts vi i den lilla hamnen av busschauffören som ska ta oss till hotellet Moorea Sheraton Lagoon Resort & Spa. Längs en slingrande väg bjuds vi på vacker utsikt över lagunen. Från hamnen tar det ca 25 min att åka The Sheraton Moorea Resort & Spa som ligger romantiskt beläget mellan de historiska vikarna Cooks Bay och Opunohu Bay på det hjärtformade och rofyllda Moorea. Ön och Sheraton är ett riktigt drömresemål, resorten har 57 st Bungalows ovan vattnet, 7 st på stranden och 42 st i den lummiga trädgården. De som väljer att bo ovanpå vattnet kan välja att beställa frukost som levereras med kanot till din Bungalow. Fast givetvis håller hotellets restaurang Arii Vahine högsta klass så det är värt att sig dit även för frukosten. Vattnet är kristallklart och lämpar sig väl för snorkling, kanotpaddling mm. Förutom vattenaktiviteter finns det tillgång till tennisbanor, golf och gym. Missa inte Mandara Spa där du kan välja bland flera olika och välgörande behandlingar.

En promenad till det berömda Jus de Fruits de Moorea där man kan provsmaka de lokalt producerade juicerna är något man inte får missa. Längs vägen passerar vi mysiga hus och små pensionat belägna alldeles intill strandkanten. Ett annat utflyktsmål väl värt att besöka är Fare Vanilla där man kan se hur det ”Tahitiska guldet” vaniljen odlas och omvandlas till vaniljprodukter som du kan köpa direkt på plats. Tatueringskonsten är sedan århundraden en tradition man stolt för vidare och några av världens skickligaste tatuerare bor och verkar på ön. Tahiti och hennes syster ö Moorea är ett resmål väl värt att besöka, så låt drömmen om Söderhavet gå i uppfyllelse och ta med din kära till det Franska Polynesien.

Fakta

Språk: Franska och Tahitiska
Valuta: Polynesiska Franc (XPF)
Huvudstad: Papeete, 26,000 invånare
Klimat: ca 27 i luft och 26 i vattnet
Befolkning: 245 405
Area: 4 167 km²

Mer info:
Tahitis Tursitbyrå
Sheraton Hotel Moorea
Radisson Hotel TahitiKategorier:RESOR

Etiketter:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: