Bora Bora – pärlan i Söderhavet


Bora Bora en av söderhavets mest mytomspunna och kanske även vackraste ö! De kritvita sandstränderna och lagunenens blågröna skimmer ger en känsla av att befinna i paradiset.

Text & Foto: Lars Wallin

Kanske är det inte så konstigt att Bora Bora med sina berömda bungalows belägna ovan vattnet sedan länge är en favoritplats för filmstjärnor och kändisar att semestra på. Utsikten när man flyger in över ön är magnifik och nästan overkligt vackert. Långt därnere och mitt i havet likt ett naturens fort ligger Bora Bora med sitt skyddande korallrev och sin lagun med det kristallklara vattnet. Huvudön reser sig dramatiskt mot molnen kantad av sina kritvita sandstränder, vikar och tropiska grönska.

När man landat på den lilla flygplatsen på motu Mute så väntar transport med båt antingen till huvudön eller någon motu (småö) innaför revet. Vattnet är så klart att det nästan ser ut som om båtarna svävar fram i lagunen. I över 40 år har turister rest till Bora Bora för att uppleva de ytterst smakfulla och exlusiva bungalows resorterna som till det yttre är byggda enligt polynesisk tradition, vilket gör att de smälter in väl i naturen samtidigt som de inredningsmässigt håller högsta klass. De flesta resorterna på Bora Bora motsvarar 5 stjärniga hotell. Det finns alternativ som bed & breakfast och pensionat, men har ni möjlighet så välj någon av de exlusiva och mycket populära resorterna.

Intercontinental Bora Bora Thalasso & Spa Resort beläget på Motu Piti Aau (”Två hjärtan på Tahitiska”) öster om huvudön är en nybyggd och 5 stjärning resort som jag varmt kan rekommendera. Här har man satsat på den traditionella polynesiska arkitekturen utvändigt och sedan toppmodern europeisk design invändigt där allt är genomtänkt in i minsta detalj. Inredningen i deras bungalows är som en dröm, framför dubbelsängen täcks hela väggen av en stor fönsterruta så att man ligger och tittar rakt ut i lagunen, fantastiskt vackert. Vardagsrumsbordet har en glasruta så att man kan se fiskarna i vattnet under sig, här finns två tv-plattskärmar, elegant badkar, internet, telefon och en stor veranda att sola på. Stort plus för deras miljövänliga klimat/kylanläggning som bygger på iskallt havsvatten från 900 meters djup. Spa anläggning liksom köket är av högsta klass. För de som vill gifta sig en ”andra” gång på tahitisk vis så kan man välja att göra det i deras vackra kapell eller på den lika vackra sandstranden.

Öns ursprungliga namn var Vavau och sedemera Pora Pora (den förstfödda), bokstaven b finns ej i det tahitiska språket därav stavningen. Det sägs att hon skapades av guden Ta’aroa och att hon var den första klippan som reste sig ur havet i tidernas begynnelse. Vetenskapens förklaring är att för ca 5 miljoner år sedan reste sig denna kanske världens vackraste ö upp ur havet i samband med ett vulkanutbrott. Sakta har hon sedan under sin egen vikt till viss del sjunkit tillbaks ner i havet, och om ytterligare ett antal miljoner år kommer endast revet som idag kantar ön att finnas kvar.

De första invånarna på Bora Bora tros ha anlänt från Tonga öarna ca 900 fk. Långt senare, 1722 ”upptäckte” den nederländske sjöfararen Jakob Roogeveen ön och James Cook ”återupptäckte” därefter ön 1796. Öns krigare höll emot ända tills 1888 innan Frankrike till slut erövrade Bora Bora fullt ut och den första fasta europeiska kolonisationen byggdes. Efter attacken på Pearl Harbour så beslöt sig Amerikanarna att 1942 använda ön som militärbas i söderhavet och man anlade en flygplats parallellt med revet på motu Mute. De högsta höjderna efter den utslocknade vulkanen är Mount Pahia 661 m och Mont Otemanu med sina 725 m.

Ön är givetvis ett paradis för alla tänkbara vattenaktiviteter såsom jetski, dykning, segling, kanoter mm. Utanför revet finns möjlighet till spännande dyk där möten med sköldpaddor och haj tillhör vanligheterna, innanför revet bjuder snorklingen på ett färgsprakande skådespel då man kan se fiskar i alla möjliga kulörer. Andra aktiviteter på Bora Bora är exempelvis ridning som erbjuds av Ranch Reva Reva, jeeputflykter med 4×4 Island Tours. Är man sugen på lite shopping så finns den svarta pärlan att köpa på flera ställen runt om på ön. Souvenirer hittar du förutom i resorternas egna butiker även på marknaden och i butikerna i Vaitape, här finns även bank och bakomater.

Bora Bora Nui Resort and Spa
Belägen på motu To’opua väster om huvudön ligger Bora Bora Nui Resort and Spa. Med det öppna havet framför sig och en djungelliknande skog med klippor bakom sig så har den här resorten kanske ett av det absolut bästa lägena. Visste ni förresten att det varken finns spindlar eller ormar på någon av öarna i Franska Polynesien? När man anländer med båt kliver man rakt in i receptionen som är byggd ovan vattnet. Från Spa-anläggningen och bröllopskapellet beläget på berget bjuds man på en vidunderlig utsikt. The Panoramic Iratai Restaurant är elegant och vacker men min favorit på Bora Bora Nui Resort och hela Bora Bora var nog ändå Le Tamure Grill där golvet består av sand och mysighetsfaktorn är av högsta rang! Precis som på de andra resorterna finns här tillgång till snorklingsutrustning, jetski, kanoter och segelbåtar. Stort plus för deras bibliotek och tillgång till datorer med bredbandsuppkoppling.

Bora Bora Lagoon Resort & Spa
På den norra udden av motu To’opua ligger Bora Bora Lagoon Resort & Spa vars spa anläggning som delvis är belägen i trädtopparna har utnämnts till topp 10 i hela söderhavet, Australien och Nya Zeeland inkluderat. Bora Bora Lagoon Resort & Spa har även inredningsmässigt satsat på traditionell polynesisk stil och runt om på den vackra anläggningen stöter man på spännande skulpturer och statyer. Det känns nästan som att vandra runt i en botanisk trädgård när man går runt bland deras bungalows belägna på land, väljer man att bo ovan vattnet så har man det kristallklara under sig och nära till bad från den egna bryggan. En fördel på Bora Bora Nui Resort and Spa är att det regelbundet avgår båtar till staden Vaitape på huvudön där man bland annat kan besöka den lokala marknaden, souvenirbutiker och bank mm. Köket med kockar från Europa håller högsta klass. Vilken resort du än väljer på Bora Bora så kommer du att få en alldeles underbar resa. Bora Bora är pärlan i söderhavet, en pärla vars sken du kommer att minnas hela livet.

Fakta
Språk: Franska och Tahitiska
Valuta: Polynesiska Franc (XPF)
Huvudort: Vaitape med ca 4.000 invånare.
Befolkning: 7.300 invånare
Area: ca 38 km2

Mer info:
Tahiti Tourism
Bora Bora Lagoon
Bora Bora Nui
Intercontinental Bora Bora Thalasso & Spa ResortKategorier:RESOR

Etiketter:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: