Etiopien – mänsklighetens vagga


Etiopien – mänsklighetens vagga
Text & Foto: Lars Wallin

Här är vaggan, inte bara för mänskligheten, kaffet och urgamla traditioner, det var här våra förfäders allra första resa startade när de en gång i tiden tog sig över sundet till Jemen och vidare ut i världen.

Efter mellanlandning i Istanbul landade vi vid midnatt tidig höst 2017 på den internationella flygplatsen Bole i Addis. Det går direktflyg från Stockholm. Vi hade lyssnat på vår läkares råd inför resan och tagit de vaccin som rekommenderas, hepatit A – B, kolera, stelkramp och Gula febern. Skydd mot malaria behövs endast om man ska resa utanför Addis Ababa. Tänk på att det är krav på att ha med intyget om att du tagit vaccin mot Gula febern. Det krävs visum för att besöka Etiopien, något man kan få i förväg via ambassaden i Stockholm, men det fungerar lika lätt att fylla i en blankett som man lämnar in vid gränskontrollen på flygplasten i Addis. Du bör ha förbokat hotell så att du kan fylla i adress var du ska bo och kontaktinformation, telefonnummer etc. Det är även en avgift på 50 US dollar som ska betalas kontant i samband med att ditt visum och pass stämplas.

Addis Ababa som kan översättas till ”Nya blomman” är inte bara Etiopiens utan även något av Afrikas huvudstad, här finns bland annat den afrikanska unionens högkvarter. En bra start på vistelsen i Addis kan vara att besöka National Museum of Ethiopia på King George VI St i området Arat Kilo. Deras utställning om Lucy och människan ursprung är fascinerande. Staden ligger på 2 355 meters höjd över havet och har cirka 3 miljoner invånare. Etiopien har ca 102 miljoner invånare.

Som på vilken modern flygplats finns det gott om taxibilar redo att transportera dig till centrum. För egen del väntade delar av familjen, jag är gift med en etiopisk kvinna och min skjuts fanns redan på plats. I nattmörket försökte jag ta in vad som passerade utanför bilfönstret, det här var mitt första besök i Etiopien. Resan gick mot stadsdelen Shiromeda där vi hann passera den välbevakade amerikanska ambassaden och svenska kyrkan innan vi vek av och in bland de små husen med lerväggar och plåttak. Ska jag jämföra med något så var det inte helt olikt de aboriginska samhällen som jag besökt i Arnhem Land NT, enkla hus med stora familjer, dock betydligt mer tätbebyggt. Jag välkomnades med en av Etiopiens stora gåvor till mänskligheten, ”Buna” kaffeceremoni. Den utförs oftast av kvinnorna i huset och består av rostning av bönorna i en liten stekpanna, dofterna som sprids är magiska, varpå kaffebönorna krossas/mals och blandas ned i vattnet i den traditionella kaffekannan ”Jebena”. Blir du inbjuden på kaffe i Etiopien så kräver traditionen att man dricker tre koppar, den första kallas ”Abol”, den andra ”Tona” och den tredje ”Baraka”. Samtalen under kaffedrickandet handlade förutom hur resan hade gått även om vad jag hade för förväntningar och vad jag ville se och besöka i Addis. De beklagade att jag precis missat deras nyårsafton som ägde rum den 11 september.


Den etiopiska kalendern har 13 månader och varje månad har 30 dagar förutom årets sista som har fem dagar och kallas Pagum. I år är det 2011 enligt etiopisk kalender. Många rekommenderar just september som en bra månad att besöka Etiopien, regnperioden är över och det är lite av vårkänslor i staden. Området Shiromeda som vi bodde i är mest känt för sina marknader med traditionella kläder. Gatubilden i Shiromeda är fylld av människor, marknadsstånd, försäljare, tiggare, taxibilar, åsnor, getter, tuppar, grönsaksstånd, dofter och barer. På de små restaurangerna sitter lokalbefolkningen och avnjuter rått kött som serveras med den starka dip-såsen mitmita.
Jag slår mig ner på en enkel uteservering med en kall öl och försöker ta in och samla intrycken som sköljer över mig. Det är omvälvande med alla intryck, fattigdomen och vardagens mödor är på något sätt både smutsigt och vackert. Det finns en genorisitet, stolthet och värme oavsett rik eller fattig. Grannar, vänner och släkt kikar in på kaffe, det hälsas hjärtligt på gatorna och det känns som om det är folk överallt. Etiopien bjuder på så mycket upplevelser och intryck att det är svårt att beskriva. Den legendariska klubben Fendika Cultural Center beläget på Zewditu Street i stadsdelen Kazanchis ett måste. Ägaren Melaku Belay som tog över Fendika 2008 och året därpå startade gruppen Ethiocolor är trots sin unga ålder även något av en legend har uppträtt över hela världen. Nya artister såväl som gamla stjärnor gästar regelbundet klubben och den andra fredagen i varje månad uppträder Melaku med sin grupp Ethiocolor.

För den som vill sola och bada i Addis är det swimmingpool som gäller. Vi provade både Sheratons vackra poolområde på Taitu Street samt det lika vackra Hilton på Menelik II Ave. Priset är ca 150 birr per person. Båda är väl värda att besöka. Vi spenderade även en vecka på det trevliga hotellet Soramba på Belay Zeleke road nära Minelik Square. När det kommer till shopping så är priserna med svenska jämförelser väldigt låga. Ett besök på restaurang med tvårätters för två personer inklusive vin kostar ca 200 svenska kronor. Addis är väldigt modeinriktat och erbjuder bra shoppingmöjligheter. Ett favoritställe som vi regelbundet återkom till är restaurangen Romina i Arat Kilo, här serveras allt från pizza till traditionell etiopisk mat av hör kvalité.


Restaurangen The HQ Irish Bar på Ethio-China Road vid Wongelawit Blg, Kasma Building är också värt ett besök. Restaurangen ligger lite svårupptäckt på 6e våningen men är en oas för internationella affärsmän och ambassadspersonal. På tal om shopping så missa inte att besöka Merkato som grundades av Haile Selassie år 1920. År 1980 utsågs området till Etiopiens största torg/marknad. Har du inte provat Etiopiens nationalrätt Injera så är det ett måste. Injera bakas av sädesslaget teff och är ett traditionellt etiopiskt/eritreanskt pannkaksliknande tunnbröd och som äts i stort sett dagligen. Tillbehören är exempelvis en kött- eller grönsaksröra, min personliga favorit är den vegetariska bönbaserade såsen shiro. Injera äts traditionellt med höger hand, man river av en liten bit ca 5 * 5 cm som man sedan plockar upp röran/såsen med. Om någon vid ditt bord säger ”Gorsha” så betyder det att de vill visa sin respekt och samtidigt mata dig, det anses oartigt att säga nej tack. ”Ay ameseginalehu” betyder nej tack på amhariska. Vill du upptäcka musik från Etiopien så rekommenderas skivsamlingen Ethiopiques bestående av legender frånm 1960 – 70 talet som Mulatu Astatke. Dagens stora superstjärna i Etiopien heter Teddy Afro vars musik man hör i princip överallt. Musiken och dansen är alltid närvarande i Etiopien.


Ameseginalehu Ethiopia, vi ses snart igen.Kategorier:NYHETER, RESOR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: