Rundvandring i Istanbul


Rundvandring i Istanbul
Text & Foto: Lars Wallin

Tillsammans med en lokalguide/vän vandrade vi i oktober 2017 runt i Istanbul. Platserna vi besökte var bland annat Beyazıt, Kapalıçarşı, Mısır çarşısı, Eminönü, Süleymaniye, Galata köprüsü, Karaköy, Galata Kulesi, İstiklal caddesi, Taksim, Beşiktaş, Gülhane, Sultanahmet. Vi bodde på ett enklare lägenhetshotell vid namn Huxley Hotel and Aparts Old City, Kadirga Liman Cd. Katip Sinan Sk. No27, Istanbul. Kombinationen av arkitekturen som gör att det känns som att gå runt i en sagobok, den goda maten, musik, kaffe, shisha med mera går Istanbul till en av mina absoluta favoritstäder. Staden sägs ha grundats av Istanbul grundades av greker på 600-talet f.Kr. som Byzantion; såsom Nova Roma eller Konstantinopel var den senare huvudstad i Romarriket och Bysantinska riket (Östrom) från 330 fram till 1453, då den blev Osmanska rikets huvudstad. Namnet Istanbul blev officiellt år 1926. Namnet har sagts härledas till grekiskans εις την πόλιν (eis ten pólin) ’i staden’, som sades ha missförståtts som stadsnamnet. En annan vanlig förklaring är att İstanbul helt enkelt är en turkisk förvrängning av Konstantinopolis, där -stan- och -pol- förenats med i som en del av den turkiska vokalbindningen. Wikipedia.
Kategorier:RESOR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: