Tillbaks i Etiopien – Addis Abeba – Shashamane (Rastafari)- Awasa.


Tillbaks i Etiopien – Addis Abeba – Shashamane (Rastafari)- Awasa.
Text & Foto: Lars Wallin
Mitt första besök i Etiopien oktober 2017 var en både fascinerande och omtumlande upplevelse av intryck. Nu redan tre månader senare januari 2018 lämnade jag ett vintrigt Sverige för ännu ett besök på Afrikas horn.
Nu var det lättare att ta in allt som pågår runt omkring. Jag blev upphämtad av min frus familj vid Bole international Airport i Addis Abeba för hemresa till Shiromeda. Efter några fina dagar i Addis med strålande sol och bad på både lyxhotellen Hilton och Sheratons utomhuspooler beslöt vi oss för att resa söderut mot i tur och ordning Shashamane och Awasa. Shashamane är förmodligen mest känt för att vara rastafarins hemort.

År 1948 skänkte kejsare Haile Selassie 500 acres (200 hektar) land i Shashamene, ca 22 mil söder om Addis Abeba till svarta människor från väst som hade stöttat honom i kampen mot Mussolini. 1963 kom ett dussintal Rastafaris, men efter Selassis känslomässiga besök på Jamaica 1966 ökade antalet kraftigt. Bob Marley spred på 70-talet budskapet över världen. Rörelsen sägs ha grundats av Marcus Garvey en svart nationalist i början av 1900-talet. 1930 kröntes Ras Tafari Makonnen till Haile Selassie I, kejsare av Etiopien, det enda land på kontinenten som aldrig koloniserats. Många jamaicaner såg honom som en Messias. I Shashamane besökte vi Ras Hailu Tefari, a.k.a. Banana Man och hans museum.

Efter att ha tagit farväl av Ras Hailue Tefari reste vi vidare söderut mot Awasa (alternativa stavningar Hawassa eller Awassa), en av de största städerna i Etiopien och som ligger vackert belägen vid Awasasjön. Awasa är något av en turistort för etiopier såväl som utländska turister.Kategorier:NYHETER, RESOR

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: