Didjeridu i Norden, en historisk tillbakablick


SDF i Konsthallen, Göteborg 1997

Vid slutet av 1980-talet reste drygt 25,000 svenskar om året till Australien och givetvis hade flera av dessa resenärer med sig en didjeridu hem i bagaget. Att det fanns didjeridu spelare i Norden redan då råder det ingen tvekan om. Vid den här tidpunkten var det dock fortfarande många år kvar innan det skulle finnas datorer i de svenska folkhemmen och man kände därför inte till dem som spelade på samma vis som man gör idag. Idag kan man ju tack vare Internet hålla koll på var det är konserter och kurser, men då var det svårare att få kännedom om sådana evenemangIbland kunde man ha turen att via diverse tidningsartiklar och annonser hitta något kulturevenemang där någon skulle spela didjeridu, men det var inte ofta. När jag kom hem från Australien i februari 1989 så dröjde det flera år innan jag träffade någon annan som spelade didjeridu i Sverige.

Här är ett axplock av händelser som historiskt sett har haft anknytning till den nordiska didjeridu scenens utveckling.


SDF i Uddevalla 2000

1984. Australiensaren David Braunstahl flyttar till Sverige och har med sig en didjeridu i bagaget.

1988. Zotora från Norge lär sig att spela didjeridu i samband med sitt besök i Kimberley i västra Australien. Fem år senare gästar Zotora Göteborg som gatumusiker där han inspirerar bland annat Fredrik Claesson och Olle Castell från Giddabush till att börja spela.

1989. Lars Wallin uppträder med didjeridu i bandet The Parrots.

1993. Fredrik Claesson & Olle Castell bildar bandet Tjukurpa.

1994. Zotora ger ut cd skivan ”Ninji-Ninji”.

1994. David Braunsthal startar företaget Argana som bland annat importerar didjeridus.

1995. Mark från Uppsala säljer didjeridus.

1995. Martin Berg ger ut kassetten ”Native Attack”.

1995. Ray ”Wombat” Stockdale, en Australiensare som då bodde i Borås reser land och rike runt och genomför didjeridu kurser. Ray var en av dem som var först med att tillverka egna instrument i Sverige. Hemma i köket i Borås klövs det björkar på löpande band. I samband med Rays besök i Uddevalla så gjorde vi 1995 och 1996 framträdanden hos den lokala tv stationen TV Fyrstad. Mitt bästa minne av Ray är hur han körde moped med en påkopplad hemmagjord släpvagn hela vägen från Borås till Falun. I uppförsbackarna fick han skjuta på med fötterna, vilket måste ha varit en syn för gudarna. Ray bor numera åter i Australien.

1995 Gary Thomas från Australien gästar Falun Folkmusik Festival.

1995. TribeLars bildas av Lars Wallin, Dan Persson, Holger Holmen och Lars Weding

1996. Björn Melander ger ut skivan ”Moder Jord”.

1996. Lars Grue & Bernt Balchen ger ut kassetten ”Natural Sounds”.

1996. Fredrik och Jonatan Malm startar bandet Giddabush.

1996. Gary Thomas från Australien gästar Falun Folkmusik Festival.

1996. Johan Liljemark spelar med Hedningarna.

1997. Johan Liljemark gästspelar med didjeridu på Hedningarnas skiva ”Hippjokk”. Något som fick en stor genomslagskraft för instrumentets popularitet runt om i norden.

1997. Gjallarhorn ger ut sin debutskiva Ranarop

1997. Gary Thomas besöker återigen Falun Folk Musik Festival men nu i sällskap av den Aboriginske didjeridu mästaren Alan Dargin, ”Manulupuy Wuwumurra Gurramurrawuy”. Namnet betyder förresten ”Svart Dingo, Stor Flod, och Klannamnet”. När Alan föddes såg hans mor en svart dingo på andra sidan floden och de tillhörde ”Gurramurrawuy” klanen. Ingen kunde spela så fort som Alan Dargin gjorde på den tiden och hans låt Virtous didj står sig än idag.

1997. På våren så hade ett gäng Göteborgare med Michael Hopsch och Sten Cederqvist i spetsen bildat grunden till nätverket Skandinaviska Didgeridoo Föreningen. I samband med didjeridu kurserna i Falun -97 så delades det ut flygblad om ”föreningen” och ett rikstäckande nätverk av didjeridu musiker bildades. Vid föreningens första möte sommaren 1997 i Kulturhuset Oceanen i Göteborg blev jag invald som styrelsemedlem. Efter mötet så underhöll Adrian Nordenborg på didjeridu tillsammans med en kvinnlig dansare.

1997 arrangerades en stor happening på Götaplatsen i Göteborg, detta i samband med invigningen av den Aboriginska konstutställningen ”Tjukurrpa” i konsthallen. Jag hade tidigare haft en del kontakt och samarbete med Magnus på Göteborgs Etnografiska Museum och han hade nu bjudit in oss till att inviga utställningen. Vi inledde med att spela uppdelade i olika konstellationer först på Götaplatsen och sedan inne i konsthallen.

1997 Lars Wallin ger ut tre Aboriginska berättelser på kassetten ”Sagor från drömtiden”.

1998. Alan Dargin och Gary Thomas gästar Falun Folkmusik Festival.

1998. Giddabush släpper demokassetten ”Giddawack”. Gästmusiker är Adrian Nordenborg och Alexander Wiig.

1998. Torres Strait Islander/Aboriginen Gavin Alexa flyttar till Sverige och ger kurser/konserter.

1999. Skandinaviska Didgeridoo Föreningens första konvent/festival arrangeras i Alingsås. Fredrik Claesson som var huvudansvarig bjöd in didjeridu musiker till en helg fylld med kurser och föreläsningar. Johan Liljemark, Ray ”Wombat” Stockdale, Dave Braunstahl, Ronnie Alsing, Klas Palmgren, Said Belhaj var några av dem som medverkade.

2000. Skandinaviska Didgeridoo Föreningen arrangerar sitt andra didjeridu konvent/festival på Yerba Kulturbokhandel i Uddevalla. Konventet gästades av författarna Lars & Margareta Hammarberg som berättade om sitt studiearbete i Australien inför deras bok ”Australiens Aboriginer”. Den Aboriginska kvinnan Muriel med det svenskklingande efternamnet Olsson från ”Yankuntjara” folket föreläste om ”De stulna barnen”. Deltagarna gjorde även upp om titeln världsmästare i rundandning. Enligt Guinness rekord bok var världsrekordet i att spela oavbrutet med rundandning 54 min och 22 sek. Fredrik Claesson från Alingsås slog det då gällande världsrekordet med den nya tiden 1 timma och 8 sek. Konventets höjdpunkt var dock besöket av didjeridu legenden David Blanasi och hans grupp The White Cockatoo Performing Group som gästade Sverige för första gången.

2000. David Blanasi & The White Cockatoo Performing Group på Sverigeturné.

2000. Raun släpper ger ut skiva innehållande didgeridoo

2000. Sven Larsson ger ut skivan ”Didgeribone”.

2001. Första Didjeridu resan med Lars Wallin & White Cockatoo till Wugularr i Australien.

2001. Si från Australien uppträder som gatumusikant i Göteborg.

2001. White Cockatoo på turné i Skandinavien.

2001. Skandinaviska didgeridoo föreningen arrangerar sitt tredje konvent/festival. I samband med festivalen genomfördes den då dittills största didjeridu konserten i Sverige. Ca 50 didjeridu spelare hade samlats på Göta platsen i Göteborg. Staffan Mossenmark arrangerade konserten tillsammans med dirigent, 2 trumslagare samt en sopran. Uppdelade i olika grupper efter tonarter så genomförde vi en spännande konsert, kryddad med solonummer av bland andra Said Belhaj och Fredrik Claesson. En video spelades in och finns tillgänglig på hemsidan. Initiativtagare och ide spruta till konserten var föreningens grand old man Sten ”Papadidg” Cederqvist. Kommande dag hade vi kurser och föreläsningar i en lokal vid Frölunda torg där ordförande i ”föreningen” Michael Hopsch berättade om sin vistelse i Milingimbi i Arnhem Land NT. Peo Flink berättade om sin tid i Australien mellan åren1964 – 71 då han bland annat arbetade som krokodil jägare. Själv berättade jag om den då nyss avslutade didjeridu resan i Arnhem Land NT.

2001. Robin DeWan från Finland släpper sin bok ”An Introduction to the Didjeridoo in Music and Healing”.

2002. Skandinaviska didgeridoo föreningen arrangerar sitt fjärde konvent/festival på Folkens Etnografiska Museum i Stockholm. Konserter och föreläsningar framfördes av bland andra Roland Nilsson & Yidaki Groove. Said, Olle och Fredrik från Giddabush, Audun Eriksen (N), Gavin Alexa (Au), Valgeir (Is), David Braunsthal (Au) och Lars Wallin.

2002. Skandinaviska Didgeridoo Föreningen släpper samlingsskivan vol 1. Medverkande: Zotora, Said Belhaj, Roland Nilsson, Fredrik Claesson, Ronnie Ahlsing, Audun Eriksen, Michael Hopsch, Thorolf Andersson, Sten Cederqvist, Lars Wallin och Lars Grue.

2002. Yidaki Groove ger ut sin debutskiva.

2002. Örgen Karlsen tillverkar instrument åt White Cockatoo.

2002. White Cockatoo på turné i Skandinavien.

2002. Didjeridu resa till Arnhem Land i Australien.

2002. Didjeridu festival i Helsingfors, Finland. Artister var: Lars Wallin, Sverige och Jan Otterstad från Norge. De finska spelarna var Ville Toivanen, IMP, Sampo Salonen och Tuomas Kylänpää. Antti Niemelä förläste om sina resor i Australien.

2003. Didjeridu legenden från Sydney, Charlie McMahon gästar Uddevalla för en konsert samt workshop i Uddevalla.

2003. Skandinaviska didgeridoo föreningen arrangerar sitt femte konvent/festival på Skuret Kulturpub i Oslo. Artister var bland annat Zotora, Giddabush, Audun Eriksen, Roland Nilsson och Lars Wallin.

2004. 14/5 80 didjeridu spelare uppträder på rådhusplatsen i Köpenhamn i samband med Prins Fredrik & Marys bröllop.

2004. White Cockatoo på turné i Skandinavien.

2003. Didjeriduresa till Jabiru och Oenpelli i Australien.

2004. Joshua från Malmö släpper sin debutskiva ”Just joshin'”

2005. Giddabush släpper sitt debut album ”Nordicafroaboriginalsoundfusion”.

2005. Giddabush turnerar med Charlie McMahon i Västsverige.

2005. White Cockatoo på turné i Skandinavien.

2005. Didjeridu resa till Bolkdjam i Arnhem Land.

2005. Malmögruppen Drahk Von Trip med didjeridu spelaren Thorolf Andersson släpper sitt debutalbum ”Heart & Consequence”.

2005. Stockholmsgruppen Unice & Ugly mer didjeridu spelaren Roland Nilsson spelar in skiva.

2006. Didjeridu festival / konvent på Tellus i Midsommarkransen, Stockholm

2007. Lars Wallin ger ut boken ”Aboriginer & Didjeridu”.

2008. Lars Wallin släpper skivan ”Bangardi Pogo”

2010. Göteborsgbaserade bandet ”Fred på Jorden” använder didjeridu.

2010. Lars Wallin släpper skivan ”Act now!”Kategorier:DIDJERIDU

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: